Guasha therapie

Wat is Guashatherapie?

Gua betekent 'het schrapen' en sha betekent 'blokkades'. Het is een heel oude therapie uit China en gebaseerd op de meridianenleer van de Chinese geneeskunde. Guashatherapie is in Nederland nog vrij onbekend. De Chinese acupunctuur- en guashatherapeut Mw. drs. Mei Mei Yu heeft dit in Nederland geïntroduceerd.

De te behandelen plek wordt eerst met speciale Guasha olie ingesmeerd en vervolgens wordt met de jadesteen over het lichaam gestreken. Op deze manier komen de afvalstoffen die in het spierweefsel zitten naar boven, onder de huid. Daarna worden zij door de lymfeklieren afgevoerd. Tevens worden door de behandeling de organen gestimuleerd en de bloedsomloop verbeterd. Er komt meer zuurstof in het lichaam.

De methode vervangt acupunctuur en bindweefselmassage. Voor degene die naalden niet prettig vinden is dit een goed alternatief. Meestal combineer ik Guasha met shiatsu, maar een uitsluitend op Guasha gerichte behandeling is ook mogelijk.

Guasha therapie behandeling

Behandeling en resultaten

Eerst wordt, net als bij shiatsu therapie, een uitgebreid intakegesprek gehouden.
Tijdens het schrapen ontstaan licht- tot donkerrode vlekjes, soms of paarsblauw, afhankelijk van de ernst en de tijd van de stagnatie van het bloed. Meestal is het niet pijnlijk en men ervaart vaak een prettig gevoel. Bij overgevoeligheid wordt er uiterst voorzichtig gewerkt. De vlekjes verdwijnen na één tot zeven dagen.

Guasha therapie kan opmerkelijke resultaten halen, omdat er zoveel facetten tegelijk worden aangepakt: behandeling van zowel huid, als bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwen. Deze holistische aanpak bestrijdt niet alleen lokale kwalen maar harmoniseert ook de werking van de autonome zenuwgestel en verbeterd het immuunsysteem zoals alle andere therapieën in Chinese geneeskunde.

Guasha therapie kan bij meer dan vierhonderd(!) klachten worden toegepast: allerlei pijnklachten, klachten van organen en bewegingsapparaat.... (welke klachten nog meer?)

Meer weten?
Mijn opleidingsinstituut: www.meihan-guasha.nl 

Voor wie?

De methode vervangt acupunctuur en bindweefselmassage. Voor diegene die naalden niet prettig vindt is dit een goed alternatief.

 • Pijnsyndromen:
  o.a. hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, fibromyalgie, tenniselleboog, rugpijn, lage rugpijn, lumbago (spit), PMS, ischias, heuppijn, kniepijn, nabehandeling blessures, stijfheid, bewegingsproblemen, gevoelloosheid, spierkramp.
 • Chronische stoornissen:
  o.a. bloedrisicofactoren (bv. te hoog cholesterol), essentiële hoge bloeddruk, circulatiestoornissen, aderverkalking, (pre)Alzheimer, obstipatie, ziekte van Crohn, psoriasis, (pre) diabetes, glaucoom, ziekte van Ménière, (pre) Parkinson, rookverslaving, menstruatiestoornissen, klachten van de menopauze, chronische bronchitis, artrose, reuma, jicht, osteoporose.
 • Overige:
  o
  .a. ME, allergie, candida, immuun zwakte, slapeloosheid, burn-out, depressie, stress.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mensen met chronische klachten vaak een lichaamsreiniging erbij nodig hebben om afvalstoffen goed uit kunnen scheiden voor een beter en sneller resultaat. Voor diegene die dat wenst wordt een persoonlijke aangepaste lichaamsreiniging aanbevolen. 
Lees meer over lichaamsreiniging...

 • Contra-indicaties
  Bloedvat en lymfeklier problematiek, infectie ziektes, acute ontsteking, hernia, ernstige chronische ziektes, orgaantransplantatie, tijdens de eerste zwangerschap, baby/kind tot 2 jaar