Guasha therapie

Wat is Guashatherapie?

Gua betekent 'het schrapen' en sha betekent 'blokkades'. Het is een heel oude therapie uit China en gebaseerd op de meridianenleer van de Chinese geneeskunde. Guashatherapie is in Nederland nog vrij onbekend. De Chinese acupunctuur- en guashatherapeut Mw. drs. Mei Mei Yu heeft dit in Nederland geïntroduceerd.

De te behandelen plek wordt eerst met speciale Guasha olie ingesmeerd en vervolgens wordt met de jadesteen over het lichaam gestreken. Op deze manier komen de afvalstoffen die in het spierweefsel zitten naar boven, onder de huid. Daarna worden zij door de lymfeklieren afgevoerd. Tevens worden door de behandeling de organen gestimuleerd en de bloedsomloop verbeterd. Er komt meer zuurstof in het lichaam.

De methode vervangt acupunctuur en bindweefselmassage. Voor degene die naalden niet prettig vinden is dit een goed alternatief. Meestal combineer ik Guasha met shiatsu, maar een uitsluitend op Guasha gerichte behandeling is ook mogelijk.

Guasha therapie behandeling

Behandeling en resultaten

Eerst wordt, net als bij shiatsu therapie, een uitgebreid intakegesprek gehouden.
Tijdens het schrapen ontstaan licht- tot donkerrode vlekjes, soms of paarsblauw, afhankelijk van de ernst en de tijd van de stagnatie van het bloed. Meestal is het niet pijnlijk en men ervaart vaak een prettig gevoel. Bij overgevoeligheid wordt er uiterst voorzichtig gewerkt. De vlekjes verdwijnen na één tot zeven dagen.

Guasha therapie kan opmerkelijke resultaten halen, omdat er zoveel facetten tegelijk worden aangepakt: behandeling van zowel huid, als bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwen. Deze holistische aanpak bestrijdt niet alleen lokale kwalen maar harmoniseert ook de werking van de autonome zenuwgestel en verbeterd het immuunsysteem zoals alle andere therapieën in Chinese geneeskunde.

Guasha therapie kan bij meer dan vierhonderd(!) klachten worden toegepast: allerlei pijnklachten, klachten van organen en bewegingsapparaat.... (welke klachten nog meer?)

Meer weten?
Mijn opleidingsinstituut: www.meihan-guasha.nl 

Voor wie?

De methode vervangt acupunctuur en bindweefselmassage. Voor diegene die naalden niet prettig vindt is dit een goed alternatief.

 • Pijnsyndromen:
  o.a. hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, fibromyalgie, tenniselleboog, rugpijn, lage rugpijn, lumbago (spit), PMS, ischias, heuppijn, kniepijn, nabehandeling blessures, stijfheid, bewegingsproblemen, gevoelloosheid, spierkramp.
 • Chronische stoornissen:
  o.a. bloedrisicofactoren (bv. te hoog cholesterol), essentiële hoge bloeddruk, circulatiestoornissen, aderverkalking, (pre)Alzheimer, obstipatie, ziekte van Crohn, psoriasis, (pre) diabetes, glaucoom, ziekte van Ménière, (pre) Parkinson, rookverslaving, menstruatiestoornissen, klachten van de menopauze, chronische bronchitis, artrose, reuma, jicht, osteoporose.
 • Overige:
  o
  .a. ME, allergie, candida, immuun zwakte, slapeloosheid, burn-out, depressie, stress.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mensen met chronische klachten vaak een lichaamsreiniging erbij nodig hebben om afvalstoffen goed uit kunnen scheiden voor een beter en sneller resultaat. Voor diegene die dat wenst wordt een persoonlijke aangepaste lichaamsreiniging aanbevolen. 
Lees meer over lichaamsreiniging...

 • Contra-indicaties
  Bloedvat en lymfeklier problematiek, infectie ziektes, acute ontsteking, hernia, ernstige chronische ziektes, orgaantransplantatie, tijdens de eerste zwangerschap, baby/kind tot 2 jaar

Lichaamsreiniging

Naar een beter evenwicht

Het is heel belangrijk voor lichaam en geest dat alle lichaamsfuncties goed blijven werken: ademhaling, spijsvertering, energiehuishouding, uitscheiding, zenuwstelsel. Het leven bestaat uit heel veel samenhangende processen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mensen met chronische en/of vage klachten vaak een interne lichaamsreiniging nodig hebben om optimaal afvalstoffen uit kunnen scheiden. Hun darmen, lever en nieren werken niet meer voldoende. Welke reinigingsmethodes geschikt zijn wordt door de diagnose in TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) en shiatsubehandeling vastgesteld.

Na mijn jarenlange praktijkervaring kan ik zeggen dat door het effectief inzetten van de reinigingsmethode, - en gezonde voeding en leefstijl - veel cliënten minder behandelingen nodig hebben, omdat hun zelfgenezende kracht veel meer wordt gestimuleerd.

Hoe aan te pakken?

Naar aanleiding van intake en de wensen van de cliënt wordt een persoonlijke keuze uit de volgende mogelijkheden geadviseerd:

 • optimale voeding bekijken
 • maag en darm verzakking tegengaan
 • reiniging van dikke darm, lever en nieren dmv kruiden en supplementen
 • meridianenstrekking en andere oefeningen
 • ademhaling stimuleren
 • oefeningen die voor ontspanning werken en lichaamstemperatuur verhogen.
 • het leven zo veel mogelijk afstemmen op het ritme en de wetten van de natuur.

Het is daarbij heel belangrijk dat de cliënt goed gemotiveerd is om dit te doen.
Er word nooit gedwongen!

De basistheorieën zijn de Chinese geneeskunde, Oosterse filosofie en van Dr. Han M. Stiekema, arts en natuurgeneeskundige.

 

Dotai therapie

Een zachte, veilige manipulatie methode uit Japan

'Dou' betekent beweging en 'tai' het lichaam.
Kinesioloog, osteopaat en chiropractor Masaki Oshima sensei heeft deze techniek ontwikkeld vanuit de spierreflex test van de kinesiologie. De cliënt wordt behandeld tijdens een beweging en de manipulatie is zacht en pijnloos. Zeer effectief bij het corrigeren van de wervelkolom en bij beenlengte verschil. Door de bijbehorende thuisoefeningen is het resultaat na een aantal keer blijvend, dus u hoeft niet lang terug te komen. In Japan is dit al decennia een begrip.

Dankzij de effectieve pijnverlichting is deze techniek succesvol en wordt deze vaak toegepast bij revalidatie na ongelukken, etc..

Voor wie ?

 • Mensen met spit, (lage) rugpijn, ischias, nekpijn
 • Mensen die klachten hebben vanwege de verschoven wervelkolom, het beenlengteverschil, te holle of bolle rug, kromme schouder
 • Degene die een zachte manipulatie methode zoekt.

Behandelingen

Voor alle klachten word bij de eerste keer het beenlengteverschil gemeten en gecorrigeerd. Daarna worden klachtgerichte behandelingen gegeven. Bij acute klachten is het resultaat na een of twee keer merkbaar. Bij chronische gevallen duurt het langer en wordt dit gecombineerd met shiatsutherapie die vanuit de organen de spanning wegwerkt. Door de bijhorende oefeningen die u krijgt voor thuis is het resultaat na een aantal keer blijvend.
Meestal combineer ik dit met shiatsu of Guasha therapie, afhankelijk van de klacht.

Nekbehandeling met dotai therapie Behandeling van de nek met dotai therapie